Vrouwen kunnen hun mannetje staan in projectontwikkeling.

No-nonsenseaanpak om het (vastgoed)landschap te verrijken.

So Real Estate realiseert en verkoopt residentiële vastgoedprojecten, op toplocaties in heel België. Weldoordacht, zodat ze een meerwaarde betekenen voor het (vastgoed)landschap, en volledig afgestemd op de wensen van de hedendaagse klant. Volledig in lijn dus met de groene trend. Steeds ligt de nadruk op duurzaamheid, energiezuinigheid en mobiliteit. Gekoppeld aan een kwaliteitsvolle afwerking, op maat van de doelgroep. Er wordt trouwens gebouwd voor iedereen, van betaalbare woningen voor starters, over gezinsappartementen tot het high-end-segment. Uit de bedrijfsnaam vloeien ook een aantal kernwaarden voort, zoals totaalbeleving, transparantie en begeleiding. Het zijn de 4 doorwinterde bestuurders die waken over die no-nonsense-filosofie: Dirk Somers, Herwig Mullens, Joke Deblauwe en Ilse Bauwens. Aangezien Carolien Biets voor de nodige administratieve ondersteuning zorgt, zijn de vrouwen hier dus in de meerderheid. Je zou het echter ook de perfecte harmonie kunnen noemen.

“De bouwwereld blijft een echt mannenbastion. Ook recente statistieken bevestigen dat. Nochtans is het verbazend dat er zo weinig vrouwen hun stempel drukken op deze sector. In een team van projectontwikkelaars moet je mensen kunnen enthousiasmeren, je hoort een multitasker te zijn en er worden bijzondere communicatieve vaardigheden van je verwacht. Dat zijn skills waar vrouwen gemiddeld net iets beter in scoren. Hoe we de hersenen, waarmee we gezegend zijn, gebruiken, staat echter los van geslacht. Anderzijds vullen de analytische capaciteiten van mannen en het empathisch vermogen van vrouwen elkaar perfect aan. Combineer die twee kwaliteiten en het wordt een stuk makkelijker om een bedrijf op de juiste manier te runnen en tegelijk de klant voorop te stellen.”

Ilse Bauwens weet waarover ze spreekt. Dagelijks constateert ze met eigen ogen hoe het totaalpakket van talenten binnen het So Real team er voor zorgt dat alle technische, creatieve, financiële en juridische aspecten met kennis van zaken behandeld worden. “Het minste wat je kunt zeggen, is dat de samenwerking tussen mannen en vrouwen mijn blikveld verruimt. We motiveren elkaar en staan gezamenlijk te blinken van trots als een project gerealiseerd is. Of wanneer we bij de oplevering van klanten horen dat we opnieuw iets heel moois hebben neergezet.”

Geen enkele dag is dezelfde.

“De meeste vrouwen beseffen niet hoe boeiend projectontwikkeling wel is. Het begint met de spanning bij de eerste aanblik van een mogelijke projectgrond en de ontwikkeling van de visie die daarbij past. Je volgt de opstart van de bouwwerken, organiseert bezichtigingen, begeleidt de klanten als die keukens, badkamers, vloeren, deuren, trappen enz. moeten kiezen. Je bent ook hun vraagbaak en vertrouwenspersoon in het kader van alle technische en financiële issues. ’s Ochtends overloop je met architecten de bouwtekeningen en bespreek je de budgetten met aannemers. In de late voormiddag word je verwacht bij de notaris, en meteen daarna breng je een bezoekje aan een aantal leveranciers. ’s Avonds onderhandel je met buurtbewoners over het kappen van een boom of ontmoet je potentiële investeerders. En de volgende dag is de agenda weer compleet anders ingevuld. Het werk wordt nog afwisselender doordat we steeds verschillende projecten tegelijk hebben lopen, die op zich ook nog eens heel divers zijn op vlak van omvang, stijl, regio en doelgroep. Daarnaast zijn er de rendementsberekeningen voor investeerders, fiscaal advies, branding, communicatie, social media… Kortom: projectontwikkeling verveelt nooit. En de vrouwelijke flair komt daar volledig tot zijn recht.”


Deel dit artikel